Отопление с климатик- плюсове и минуси

Отопление на газ

Газта е най-евтиното отпление. Това беше заблудата, която се разпространяваше през последните години. Не е наистина така, много хора го разбраха след като хвърлиха едни камари с пари за инсталация и какво ли още не. Сметките с газ за отопление на 120 кв е около 500-600 лв на месец. Ако питате мен направо е без пари. 

Икономични конвекторни радиатори

Това което чувам в последно време и което буди смях в мен е понятието икономични или енергоспестяващи конвекторни радиатори. Какво му е икономичното на радиатор който консумира 2KW и отдава 2KW енергия. За да има икономия трябва да има преработка на консумираната енергия.

Това при конвекторите със сигурност го няма. Съжалявам , че тази заблуда  за икономията с тези радиатори, които се различават от обикновенните само с малко по усавършенстван термостат се предава от уста на уста. Много от хората гледат сметката за тока с отворена уста после, но какво да правят нали вече са ги купили, пък и то колко остана още един,  два месеца и после времето ще се сгрее.

Eдинствено климатика е уред с който може да се спести енергия при отопление.

Много е важно всички най-накрая да научат истината и да не се поддават на елементарни заблуди. Колко е икономичен един климатик зависи от показателя му “COP” или новото “SCOP” освен енергийния клас който е добре да е поне A++ по новите стандарти. Колко трябва да е “SCOP” ли? Над 4.00 , това ще Ви гарантира поносими сметки за ток.

Конвенционалните климатици имат проблеми с отоплението.

Много мнения има за това ,че климатиците не стават за отоплениe, че замръзват и какво ли още не. Това го има само при нискокачествените инверторни модели и конвенционалните климатици. Ако си купите инверторен климатик от някой голям магазин за техника и Ви предлагат инвертор за 700-800лв бъдете сигурни, че не е най-надеждния климатик и е много вероятно да имате проблеми с отоплението, особено при ниски температури. 

Да не говорим че тези инвертори имат много нисък “SCOP” обикновенно малък над 3.00 което е много малко и енергийния им клас дори да е “A” не означава че е са най-икономичните, защото вече има два каласа над “A” а именно “A+” и “А++”. Качествените инверторни климатици не замръзват.

При положение, че имате намерение да се отоплявате с климатик, не пестете пари при покупката , а спестете от сметки за ток и сервиз за климатици.
  http://tazz.blog.bg

Tagged with →  
Share →

One Response to Отопление с климатик- плюсове и минуси

  1. BGR says:

    Здравейте! Поздравявам Ви за чудесната статия! Би била полезна на много хора. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.